WhatsApp

Arne Jacobsen

 


Arne Jacobsen (1902 – 1971) was een Deense architect en ontwerper. Hij was in eerste instantie opgeleid als metselaar, maar studeerde in 1927 af aan de Kunstacademie in Kopenhagen. In 1927 trad hij in dienst bij het architectenbureau van Paul Holsoe. Drie jaar later, in 1930 begon hij voor zichzelf. De hoofdactiviteit van Jacobsen bestond uit het ontwerpen van gebouwen. Bekende voorbeelden zijn het Bellevue theater en de Deense Nationale Bank in Kopenhangen. Jacobsen was daarnaast ook actief in het ontwerpen van bestek, behang, stoffen en meubilair.

De ontwerpstijl van Arne Jacobsen

Arne Jacobsen staat bekendom zijn ultieme functionele ontwerpen die getuigen van een tijdloze poëzie. Natuurlijke proportie, orde en ritme kenmerken de ontwerpstijl van de Deense ontwerper. Samen met Mies van der Rohe en Le Corbusier heeft Jacobsen de weg naar het functionalisme uitgestippeld, de stijl die in de naoorlogse decennia haar hoogtepunt vond en nog steeds navolging geniet. Jacobsen onderscheidde zich van zijn medemodernisten door zijn meesterschap in afwerking en detaillering.

Voor Jacobsen waren kleine details net zo belangrijk als grote lijnen. Het liefst herschiep hij de wereld helemaal opnieuw. Als een bezetene wierp hij zich gelijktijdig op serviezen, flatgebouwen en deurknoppen. Een ander verschil met zijn medemodernisten is zijn meesterschap om met licht om te gaan.

Designklassiekers van Arne Jacobsen

Jacobsen is voornamelijk bekend geworden om zijn stoel The Ant, die hem instant fame bezorgde. Het was zijn eerste lichtgewicht stoel waarvan de leuning en de zitting uit een stuk hout bestaat. Later in zijn carrière volgde de bekende Vlinderstoel (Serie 7), de Swan Chair en The Egg Chair voor Fritz Hansen.

Gratis verzending (NL & BE)
Binnen 14 dagen retourneren
Altijd de beste prijs
Gespreid & Achteraf betalen
Uitstekende klantenservice